27 Eylül 2016 Salı

DİNARLI ŞAİRLERDEN DİNAR ŞİİRLERİ - SÜLEYMAN UYSAL



DİNAR’A DESTAN
Bu bayram Dinar’ı dolaştım gezdim
Bu yoldan niceleri geçti dediler
Kalburdan eledim elekten süzdüm
O eski dostların göçtü dediler

Saçları ağarmış elliydi yaşı
Kılıcı keskindi doğrardı taşı
Dinar karakolunda Sinan Onbaşı
Araştırdım sordum göçtü dediler

Arpayı yükledim yoldaşım Veli
Dinar’ın pazarı günlerden Salı
Buğday pazarında Kazım Uysal’ı
Sordum araştırdım göçtü dediler

Kasap Nazif vardı yarış atçıydı
Zamanın cerrahı Ali Tatcı’ydı
Menderes öğretmen edebiyatçıydı
Onlarda bu yoldan geçti dediler

Hayvan pazarında satılır toklu
Kimi haksız olur kimisi haklı
Hamdi Cakcak vardı birde Bozoklu
Onlar bu diyardan göçtü dediler

Dostlarım kimseyi görmeyin hakir
Çevrede ün yaptı çalgıcı Bekir
Antika toplardı saatçi Şakir
O’nun bir eseri kalmış dediler

Dinar’a odun taşıdık biraz
Kırağı düşerdi geceler ayaz
Ormancı Nebi vardı tilkiden kurnaz
O’da tedavülden kalkmış dediler

Deli Kadir çiftçi Müftüoğlu tüccar
Geniş bir aile soyadı Acar
Dinar ovasından sökülen pancar
Burdur fabrikaya yetmiş dediler

İyi şeyler yazmış ilçemden yana
Hepimiz minnet  borçluyuz O’na
Selam olsun bizden Nedret Gürcan’a
Dinar için bağrı yanmış dediler

Tarihten öncedir ilçemin yaşı
Deprem ile geçirmiş  çetin savaşı
Bir bir sayamam ki doksan dört kişi
Bu toprak onları yutmuş dediler

Güzel Dinar arkan karlı dağ olsun
Bir elin bal öbür elin yağ olsun
Gidenlere rahmet başın sağ olsun
Süleyman’ın destanı yetmez dediler.

                                                         Süleyman UYSAL

3 Eylül 2016 Cumartesi

KARAHACILI KÖYÜNDE DÜĞÜN



KARAHACILI’DA DÜĞÜN - YUSUF CAN

KARAHACILI’DA DÜĞÜN
      Karahacılı Köyü’nde;  bundan yaklaşık 50 yıl ve daha öncesi düğünler Perşembe günü akşamı köylü,  damat evine davet edilerek düğün için hazırlıklar konuşularak başlar


KARAHACILI’DA DÜĞÜN
      Karahacılı Köyü’nde;  bundan yaklaşık 50 yıl ve daha öncesi düğünler Perşembe günü akşamı köylü,  damat evine davet edilerek düğün için hazırlıklar konuşularak başlar.
      Bu hazırlıklar şöyledir:
      Önce düğün sahibine köy dışından gelecek davetli misafirler sorularak. (Eskiden ulaşım atla olduğu için atların bakımı ve misafirlerin yatacağı yer belirlenir.)Her aile kendi evinde misafir edeceği davetliyi sahiplenir.Düğün bitinceye kadar o, misafirle ilgilenir.Damadın yardımcısı olan sağdıçlar belirlenir.Düğün bayrağı süslenir.Meşale yakmak ve yemek pişirilmesi için çalı odununa gidilir.Odun getirme bile kendi aralarında,bir yarış halinde düzenlenir. Önce getirene ödül verilir. Sabah erkenden odun gelmiş olur.
      Cuma günü sabahı çalgı(Davul,kırnata,vb.……..) gelir.Düğün eğlencesi başlamış olur. Cuma öğleden sonra Çalgı eşliğinde keten kesme için kız evine (Mani faturacıdan alınan basma ve elbiselikler kesilmek için) gidilir.Kız evi gelen misafirlere kahve ikram eder.Kız evinde 1-2 saat eğlence yapılır.Damat evine dönülür.
      Düğün için, Keşkek dövmeye dibek taşının olduğu yere davulla birlikte gidilir. Hem keşkek dövülür, Hem de eğlence yapılır.Keşkek dövüldükten sonra akşam yemeği yenir. Gece köy kahvesine gidilerek erkekler kendi aralarında eğlenirler.
     Cumartesi köy dışından gelen misafirler çalgı eşliğinde karşılanır.Perşembe günü misafiri belirlenen aile misafirini sahiplenir.Öğleden sonra kız evinde çeyiz serilir.Kıza alınan eşyalar,  dikilen elbiseler, kızın hazırlamış olduğu  çeyiz görülmesi için sergilenir. Damat evinden çalgı eşliğinde kız evine damat evinin misafirleri, gece kıza yakılacak kına,çerez ve  kına  kurbanlığı ile  kız evine gidilir. Biraz eğlenilir.(öğle ve ikindi arası) kız evi gelen misafirlere kahve ikram eder.Damat evine dönülür.Kız evi de sermiş olduğu çeyizi toplar.Kızın akrabaları tarafından at arabalarına yüklenir, damat evine getirilir. Gelin ve Damat’ın evine yerleştirir.(kız gelin atına binip damat evine gelinceye kadar hiçbir zaman damat evine gelmez).
       Cumartesi yemekten sonra damat evinde millet toplanır.Getirilen odun ortaya yığılır.Damat’ın düğün için yardımcı olan bayraktar denilen yardımcılar oduna ateş vererek meşale yanmış olur.Bu ateşin ışığından faydalanılarak eğlence yapılır.
         Kız evinde de kadınlar arsında gelin kıza kına yakma merasimi yapılır.Bu merasimde tef denilen çalgı ile kendi aralarında eğlence yaparlar.Eğlence bitiminde dışarıdan gelen misafirleri de alarak herkes evine döner. Köyde misafir alan her eve çalgıcı  gider 10- 15 dakika  ev sahibini ve misafiri eğlendirir. Ev sahibi de çalgıcıya bahşiş verir.Çalgıcı  bütün evleri bu şekilde dolaşır.
        Pazar günü sabah, çalgıcı bütün dışarıdan misafir alan evlere varır.Misafirleri damat evine müzik eşliğinde getirir.Öğlen yemek yenir.Yemekten sonra imam damadın başını derer.(Baş derme damat  evin önüne serilen bir halı yada kilim üzerine kıbleye doğru damat ayakta durur. İmam dua eşliğinde gömlek ve ceketini giydirir.Bu işlem bittikten sonra takı merasimi yapılır.)
        Kız evine gelin almaya gidilir.Gelin almaya damat gitmez.Gelin alınıp gelirken  damat evin yüksekçe bir yerine çıkar.Yanına  su ve çerez alır. Gelin damat evine gelince daha attan indirilmeden  üzerine serper.Gelin attan indirilirken kaynana ve  kayınbabadan geline tarla ,hayvan,gibi mal varlığı alınır.Sonra gelinin attan ineceği yere hayvan derisi konur derinin üzerine yufka ekmek yapımında kullanılan saç kapatılır. Gelin damat tarafından bu saça ayak basacak şekilde indirir.Dua okunur.Gelinin eve gireceği kapıya gelin parmağıyla yağ sürer.Sonra eve girer.Akşam ezanından sonra aile büyükleri yemeğe çağrılır. Kız  evinden gönderilen baklava tepsisiyle birlikte çağrılan aile büyükleri baklavadan bir dilim yerler. Damat ve geline bir miktar para bırakırlar.Gelin ve damat  da ellerini öper ve gelin tarafından  işlenen oyalı havlu aile büyüklerine hediye edilir.Dini nikah yapılır.
     Pazartesi günü bayanlar arasında zülüf kesme adı verilen eğlence yapılır.Kızın zülüf denilen saçı kesilir. Kendi aralarında   tarak ve bıçak saklanır.Geline buldurulur.Gelin önce tarağı bulursa kızı olacağı,bıçağı bulursa oğlu olacağı söylenir.Düğün biter.
    
       Düğünden  4-5gün sonra kız evi davet edilir.4-5 gün sonrada kız evini de damat evini davet eder.  Gelin ana evinde   bir hafta izinli kalır.Evinde kalan  eşyalarını toplar kendi evine döner.  Düğün esnasında kız evinden kızın yakınların dan biri damat evine gelirse aradaki düğün halkı eğlence amaçlı ceza verir. Cezada bahşiş alma ,tatlı aldırma gibi.
                                                 Yusuf CAN - Sınıf öğretmeni