17 Kasım 2010 Çarşamba

PROFESÖR HALİL SAHİLLİOĞLU'NUN AFYON NOTLARINDAN DİNAR

Profesör Halil SAHİLLİOĞLU'nun Afyon notları


Sf. 2- Bugünün Afyon ili, Osmanlılar devrinde Anadolu vilâyetinin bir sancağı durumunda idi. ...
Sancak merkezi olan Karahisârısâhip sayım defterlerinde ara sıra " Şehrâbad " diye anılmaktadır. ... Sancağa bağlı diğer kazalar şunlardı: Sandıklı ve buna bağlı Çola nahiyesi ki Çölâbâd ve Çölova diye anıldığı zamanlar olmuştur, ...
Bugünkü Afyon vilâyeti Emirdağ, Sultandağ, İhsaniye, Dinar ve Dazkırı kazaları 16. yüzyılda Karahisârısâhip sancağı sınırları dışında kalıyordu. ... Ahmed Vefik Paşa Lehçe-i Osmanî'de ... Sancağın merkezi Karahisarısâhib, Emirdağı, Barçın maa Hüsrevpaşa ve Bardakçı ve nevahisi, Bolavadin maa Şühûd, İshaklu, Karamuk ve Çay, Sandıklu maa Sıçanlu ve Homa ve Danişmendlu maa Geyikler ve Çölova ve Şeyhlu maa Işıklar ve Siraclu aşireti, Çal maa Baklan ve Dazkırı, Bozulus, Horzum, Muslıca aşiretleri. Sayım defterinde bunların arasında adı geçmeyenler 16. yüzyılda sancak sınırları dışında olmalıdır.
1928'de Albay Neşet Bey Fransızca bir Türkiye idarî bölümleri haritasını ( Kanaat Kitabevi ) neşretmiştir. Bu haritada, Afyon ilinde kuzeyden güneye doğru şu kazalar yer alıyordu: Aziziye, Bolavadin, Afyon, Karahisar, Sandıklı ve Dinar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder