8 Aralık 2019 Pazar

DİNAR EFSANELERİ - 3. AFYON KKARAHİSAR SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ 1994


Çapalı Köyü ile ilgili efsane

     Köyün kurucu aileleri daha önce İnaltı denilen mevkide yaşamakta, köyün olduğu yerde ise, hayvanlarını otlatmaktadırlar.
     Çobanın birisi, sürüsünü sulamak için götürdüğü pınarda bir tekenin su içmediğini görür. Bir iki gün bu tekeyi takip eder. Teke pınardan su içmemektedir,  fakat sakalı ıslaktır.
     Çoban, tekeyi ertesi gün yayıldığı yerlerde takip ederek su içtiği kaynağı bulur. Su ve çevresi hoşlarına gidince oraya yerleşmeye karar verirler.
     O zamanki imkanlarla suyun etrafını çapa ile kazdıkları için orada kurulan köyün adına Çapalı derler. Köyün içme suyu yakın zamana kadar o kaynaktan çıkan sudan karşılanıyordu. (9)

İncesu Köyü ile ilgili efsane

     Çoban, topal bir tekeyi sürü ile birlikte gezdirmemek için çadırda bırakır. Teke çadırın etrafında ya yayılır, fakat çadırdan verilen suyu içmez. O yaz sıcağında verilen suyu içmediği gibi sakalı da ıslaktır. Çoban, su içtiği yeri bulmak için tekesini takip eder. Teke, köyün üst tarafında bir bayırda su içmeye başlar.  Çoban varsa baksa ki, Kaynaktan çıkan su ince bir yolakta bir müddet aktıktan sonra kumda kaybolmaktadır.
     Daha sonra çadırları bu suyun etrafına taşırlar. Böylece köyde ilk yerleşim başlar. Niçin iki dağ arasına kondukları sorulduğunda, orada ince bir su bulduklarından bahsederler. Köyün adı da İncesu olarak kalır. (10)

9. Ruhi Özçelik’ten derlenmiştir. Anlatıcı 1933 doğumlu olup, ilkokul mezunudur.
10. Ali Osman Akalın’dan derlenmiştir. Akalın 1926 doğumlu olup, emekli ilköğretim müfettişidir.

                                                Afyon Belediyesi Yayınları - 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder