7 Ağustos 2010 Cumartesi

AFYON VİLAYET TARİHÇESİ'NDE DİNAR

AFYON VİLAYET TARİHÇESİ
Afyon Turizm Derneği Yayınları 1961


Sayfa 8- Romalıların bu yeni Asya eyaletinin merkezi Ephesos ( Efes ) idi. Burada oturan Romalı vali her sene eyaletin mahkeme merkezlerini dolaşarak önemli davalara
bakardı. Adalet işlerinin idaresi için eyalet dokuz bölgeye ayrılmıştı.Ki SYNNADA ( Şuhut ) ile Apameia ( Dinar ) da bu bölgelerden ikisinin merkezi idiler.
İmparator Diokletianus zamanında ( M.S. III. yüzyılın sonları ) ise Asya eyaleti yedi kısma bölünmüştü. ...
...
...
...
Frigya Prima ise, Frigyanın en zengin bölümünü teşkil ediyordu ve merkezi de Apameia idi. Frigler zamanında da bugünkü Dinar'ın bulunduğu yerde KELENE diye anılan bir şehir vardı ki bu şehrin önemli bir Frig merkezi olduğu malumdur. Kelene'nin biraz daha aşağısında kurulduğunu zannettiğimiz Apameia ise Selevkos krallarından Antiokhos Soter tarafından annesinin adına kurulmuştu. Apameia'nın kuruluşundan sonra, Kelene önemini kaybetmiş ve nihayet halkı yavaş yavaş Apameia'ya taşınarak terkedilmiştir. Kelenenin sönmesi pahasına gelişen Apameia ise bir aralık fevkalade inkişaf ederek Ephesos ( Efes ) un rakibi olmuştu. Lakin bu güzel şehrin muhtelif tarihlerde şiddetli depremler yüzünden tahribe uğradığı anlaşılmaktadır.
Tarihte « Onbinlerin Ricatı » hadisesinin hazırlayıcısı Lidya Satrabı genç Keyhusrev'in misafir kalıp rakiplerini aldatmak için günlerce avlandığı ve gene Pers imparatoru Serhas'ın Yunanistan üzerine yürüyen büyük ordusu ile misafir kaldığı zengin Kelene, Büyük İskender'in de günlerce kaldığı bir şehirdi.
Gerek Kelene ve gerekse Apameia şehirlerinin kuruldukları yerleri hatasız bir şekilde tesbit ederek bu mahallerde yapılacak kazıların arkeologlara şöhret sağlayacağına kaniyiz. Hem proto-historya hem de klasik devirlerle uğraşan arkeologları ziyadesiyle tatmin edecek bir istasyon olan DİNAR bakir vaziyette beklemektedir.
Sayfa 17- Herodot'un verdiği bilgiye göre de bu sıralarda Pers imparatorluğu içinde imparatorlardan sonra en zengin adamın o zamanlar "Kelene" diye anılan Dinar'da oturduğu anlaşılmaktadır.
Selevkoslar'ın Anadolu toprakları üzerinde kaderini tayin eden Apameia barışını (M.Ö. 169) önemli saymaktayız. Selevkos kralı 3. Antiokhos Menderes Magnesiası'nda Romalılar'a yenilmiş, Apameia'ya kaçarak orada barış istemişti.
Romalılar'ın Asya eyaletinin merkezi Ephesos'tu ve adalet işlerinin idaresi için eyalet 9 bölgeye ayrılmıştı. Biri Apameia idi.
Sayfa 18- Toplayabildiğimiz paralarıyla müzemizde zengin bir koleksiyon teşkil ettiğimiz Frigya şehirleri: Apameia, Metropolis (Tatarlı),Okokleia (Tatarlı ovasında Nemrut mezarlığı).
Sayfa 11- ... Büyük Selçuklu İmparatorluğunun güzide emirlerinden Bozan ...
Sayfa 12- ... Üçoklar'dan Denizhan'ın oğlu Kınık ...



Haydar ÖZDEMİR, Afyon Vilayet Tarihçesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder