12 Eylül 2010 Pazar

GEYİKLER KAZASINA İSKÂN OLUNAN DANİŞMENDLİ TÜRKMENLERİ

XVII. ve XVIII. yüzyıllarda
DANİŞMENDLİ TÜRKMENLERİ
Yeditepe Yayınevi 2005



Sf. 91- Bıçakçı aşireti Çölabad'da Kaynaş, Sofular, Irak, Babalar ve Ertaş köylerine iskân olunmuşlardır. Bunlardan, Çukurovalı, Kaymazlı, Degşirli, Kapaklı ve Koca Kethuda mahalleleri Geyikler kazasında Kızıllı ve Eğerci-öyük; Koturlu ve Kılıçlı mahalleleri ise Feneş köylerine yerleşmeyi kabul etmişlerdir.

Sf. 95- Cevanşir aşireti, Urla ve Çölabad nahiyelerine iskân olmuştur. Çölabad kazasında Tokmaklı, Şeyh Kadın, Kozluca köylerine Ocaklı Oymağı yerleşti. Haydarlı, Okçular ve Kadılar köylerine Hacılı Oymağı; Horu, Beşir, Edikli ve Basrili ? mezra'alarına ise Cihanşahlı oymağı, Ayaklı ve Halaclı köylerine ise Çürüklü oymağı iskân olunmuştur.

Sf. 98- ...
Öte yandan Dulkadirli Türkmenleri arasında Cerid taifesine bağlı bir Deliler cemaati görünmektedir. Bunlar, Adana'da kışlayıp Elbistan ve Erciyes'te yaylıyorlardı.

Sf. 99- ...
Gölegir cemaati Aydın Evi içinde yer almıştı. Onlar, Sandıklı kazasında Horu, Cadı, Kıranbeğli, Kazganpınarı, Seyyidli, Çavuşlar, Küflüağıl/Gölağıl ? ... adlı köylere iskân olundular.

Sf. 102- ...
Harbendeli aşiretinin bir kolu .... Diğer bir kolu ise Geyikler Kazası'na tâbi Alaçayır köyüne iskân edildiler. Ancak onlar iskân mahallini terk ederek yeniden Aksaray toprağındaki akrabalarının yanına döndüler. Boş kalan köyleri ise Büyük Selmanlı camaatine tahsis edildi.

Sf. 108- ...
Karamanlı aşireti Aydın Evi Türkmenleri içinde yer almıştır. Onlar, 1794'te Geyikler kazasına bağlı Avdan ve Şuhudlu köylerine iskân olundular.

Sf. 109- ...
Kaşıkçı cemaatine tâbi Karalar oymağı Çölabad nahiyesinde Erikli; Haşimli oymağı: Göçerli; ... Develili oymağı: Doğanlı ... köylerine yerleştirilmişti. Durmuşoğlu oymağı ise 10 hâne ile Doğanlı köyüne yerleştirildi.

Sf. 115- Kürdenküre cemaati Aydın Evi Danişmendlileri içinde yer almıştı. Bunlardan Sıraç Hasan ve Kızıklı mahalleleri Çölabad nahiyesinde Şuhudlu köyüne iskân olundular. Diğer bir kol ise aynı kaza dahilinde Akçain ve Karalı köylerine yerleştirildi.

Sf. 117- ...
Danişmendli tahrirlerinde görülmeyen Mocan cemaati Aydın Evi Türkmenlerinden Karamanlı aşiretinden ayrılan bir oymaktır. Onlar, Dazkırı'da Gençli, Çölabad'da ise İsmail Öyüğü ve Kaynaş adlı mahallere taş evler bina etmek ve iskân mahallinden dışarı asla çıkmamak şartıyla yerleştirilmişlerdir.

Sf.121,122- ...
1694 yılında Aydın Evi Türkmenleri'nin iskânı esnasında Selmanlı aşireti de ..., Sandıklı'ya tâbi ..., Karakuyu, ...; Karahisar-ı Sahib sancağında Geyikler kazasına bağlı Akçagöl, Buğralar, Yeregiren, Dombay, Gökçeli, Seyyidli, Yuğralar, Alacaatlı, Karakuyu, Budaklı, Karabedirli, Eldere, Eskiköy, Borsama, Çapalı ve Torumlu köylerine yerleştirildiler.

Sf. 123- ...
Sermayeli aşireti Danişmendli Türkmenlerinin bölünmesinden sonra Aydın Evi içinde yer almıştı. 1692/93 yılından itibaren ..., Kütahya toprağına iskân olunmaya başladılar. ...; Çölabad nahiyesinde ise Mirlü, Karaca ve Belkışla köylerine yerleştirildiler.

Sf. 125- ...
Aydın Evi Danişmendlileri içinde yer alan Şerefli cemaati Çölabad nahiyesinde İsmail Öyüğü, Yayalar, Kobaçlı/Kayaçlı, Göçerli, Akçin, Böke, Doğanlı, Karalar, ... köylerine iskân olunmuşlar, yerlerini terk etmemeleri için de nezre bağlanmışlardı.

Sf. 131- Danişmendli Türkmenlerinin Aksaray Kırşehir arasında bulunan yaylak-kışlak sahalarını ne zaman terk ettiği hususunda açık bir bilgi bulunmamakla birlikte onların 1591 tarihinden birkaç yıl evvel Aydın, Beyşehri, Soma, Dazkırı, Geyikler kazalarında bulunan yaylaklara geldikleri anlaşılmaktadır.


Tufan GÜNDÜZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder