1 Eylül 2010 Çarşamba

TÜRK ANSİKLOPEDİSİNDE DİNAR

TÜRK ANSİKLOPEDİSİ


Sayfa. 298- DİNAR, Afyon iline bağlı bir ilçe. Merkez ve iki bucağı ( Dombayova, Haydarlı ) ile 65 köyünün nüfusu 48.660 ( 1965 ) dır. Köylerin çoğu 400-800 nüfusludur. İlçenin yüzölçümü 1.417 km2 dir. Dinar, Afyon ilinin güneybatıya doğru uzanmış yerinin bir bölümündedir. İlçedeki yeryüzü şekilleri, Batı Torosların birer bölümü olan dağlar ( orta yükseklikteki Akdağ, Karadağ, Kızılkuyu dağı gibi ) ile bunlar arasındaki ovalar, alçak tepelikler durumunda olan çukur yerlerdir ( Dinarın batısında uzanan ova, doğusundaki eski bir bataklığın yeri olan düzlükler, bunun kuzeyinde Dombay Ovası, daha doğuda Güngörmez Ovası ile Çölovası gibi ).
Çok yeri kalkerlerden bir yapı gösteren Dinar ilçesi toprakları, birçok büyük kaynak, düden ve derelerin bulunduğu bir yöredir. Burada yeraltı akışları olan bölümler de vardır. Büyük Menderes Irmağını besleyen ana kaynakların bir kısmı Dinar çevresindedir. Dinarın doğusunda bir yamacın önünden Pınarbaşı adı verilen yerden büyük kaynaklar çıkar. Bunlar Çapalı bataklığını beslemiş olan sulardır. Bu sular, Dinarın hemen doğusundaki kalker yapılı sırtların önünde dibe dalar, her halde bu sırtın batısından Suçıkan adı verilen yerden bol olarak çıkar, Dinar ovasına doğru uzanır. Suçıkan suyuna güneyden Düden denilen yerden gelen sular da karışır. Kaynakları, yeraltı suları ve dereleriyle Dinar suların çok bol olduğu bir yerdir.
Bu çevrede yıllık yağış tutarı 500-600 mm dir. Kışlar soğuk, yazlar sıcaktır. Bazı yıllarda birkaç gün don olduğu da görülür. Yağış kış aylarında ve ilkbaharda artar, temmuz ve ağustos ile eylülde az olur. Kimi yıllarda kar yağdığı ve yerde birkaç gün ya da daha uzunca bir süre kaldığı olur. Dinar çevresindeki dağlarda bozulmuş ormanlarla koruluklar ( yer yer meşe, çam, dişbudak ) vardır.
Dinar ilçesi halkının başlıca geçim kaynakları arasında pancar yetiştirilmesi gelir. Ayrıca her çeşit tahıl, sebze ( özellikle baklagiller ) çeşitli meyvalar elde edilir. Çevrede otlaklar ve yayla yerleri çok olduğundan hayvancılık da gelişmiştir.
Dinar kasabası 11.002 ( 1965 ) nüfuslu, denizden 886 metre yüksekte, bir sırtın önünde ve eteğinde kurulmuş güzel görünüşlü bir küçük kasaba ve çevresinin işlek bir pazar yeridir. Antalya, Isparta, Burdur, Denizli ve Afyon illerini birbirine bağlayan yolların kavşak yerindedir. İzmir-Denizli-Afyon demiryolu ilçeden geçer. Ayrıca Dinar, Antalya-Burdur-Afyon şosesinin de üzerindedir. Kasabanın güneyinden ayrılan bir yol Denizliye ve güneydoğudan ayrılan bir yol da Isparta ve Eğridire uzanır. Kasabanın çarşısı, un fabrikaları, 2.000 tonluk tahıl ambarı, orta okulu, ilk okulları, otel ve lokantaları, sineması, beton ve taş köprüleri, parkları ve fidanlığı vardır. Dinar pazarına uzak yerlerden ( Sandıklı, Uluborlu, Eğridir,Keçiborlu, Çivril, Tefenni, Çal ) gelenlerin sayısı çoktur. Pazar salı günlerinde kurulur. Kasabanın suyu bir km uzaktaki Tanrıverdi Pınarı adındaki kaynaktan getirilmiştir. Ayrıca, elektrik ve sulama işlerinde Suçıkan, Ilıca, Düden, İncirli Pınar, Beşpınar, Dikici denilen kaynak sularından da yararlanılmaktadır. Dinar elektrikle aydınlatılır.
Tarih: Celaenae adındaki eski Phrygia şehrinin yerindedir. Bu şehir vaktiyle önemli ve büyük bir merkezdi. Hşayarşa devrinde kral burada oturmuştur. Söylentiye göre , Apollon bir musiki yarışmasında hasmını yendikten sonra derisini burada yüzmüştür. Celaenae şehri, Marsyas ve Menderes ırmaklarının kaynaklarında yer almaktaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder