1 Eylül 2010 Çarşamba

YURT ANSİKLOPEDİSİNDE DİNAR

YURT ANSİKLOPEDİSİ


Sayfa. 277- DİNAR: Cumhuriyetten sonra öteki kazalarla birlikte, Afyonkarahisar'a bağlı bir ilçe durumuna getirildi.
Dinar'ın da tarihi İÖ 3000 yıllarına değin uzanmaktadır. Burada bulunan Dinarova, Yapağılı Köyü, Bozhöyük Köy, Akgün Köyü, Demirli, Çapalı, Pınarbaşı, Tren Yarması, Karakuyu Göl, Düden, İncesu Köyü, Kıyıtepe ve Tülütepe Höyükleri, Avşar Köyü Bağları ve Suluova İsmail Köyü höyüklerinde Bakır Çağından çok sayıda kalıntı bulunmuştur. Buluntular arasında kerpiç ya da çamur duvarlı, sıvalı evler, ambarlar, tokalar, ziynet eşyaları, çömlekler, Hitit çivi yazısı ve paralar vardır.
Dinar, tarihte Apameia Kibotos ( Klainai ), Gelene adlarıyla anılmıştır. İÖ 1000 yıllarında Frigler zamanında, önemli bir Frig kenti idi. Daha sonra, İÖ VIII. yy'da Frig kralı Midas, başkentini Dinar'a ( Gelene ) taşıdı. Lidyalılar zamanında ( İÖ 660-546 ) Dinar, zengin bir kent niteliğini kazandı. Persler zamanında ise, önemli bir ticaret merkezi durumunda idi. İÖ 407'de II. Darius, Lidya, Frigya ve Kapadokya'yı Büyük Frigya Satraplığı adı altında birleştirince, satraplığın merkezini Gelene'ye taşıdı. Bu dönemde önemli bir alış-veriş, din ve kültür merkezi oldu.
İÖ VI. yy'da İskender Gelene kalesini kuşattı.
Selökidler zamanında ( İÖ 281-201 ) Gelene ( Dinar ), önemli bir yerleşim merkezi olma özelliğini korudu. ( Roma )Bizans, Abbasi, Emevi, Selçuk akınlarına uğradı.
Osmanlı yönetiminde iken bu tarihsel önemini yitirdi. I. Dünya Savaşı sonunda Yunanlılarca işgal edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder